Tabung Masa Depan

Saturday, March 27, 2010

relax ar mak..

Bila dah nak exam ni kan..aku msti teringat kat anak buah aku yg sorang ni..siapa lg kalau bukan si alif..teringat masa Kak Rina duk marah dia sbb malas baca buku..

"Minggu depan Alip exam ni..tp tgok tu..main je.." Ngadu Kak Rina pada aku..mmg masa tu aku tgok Alif asyik main moto dia je..kehulu ke hilir..ntah la.. mainan dak skang ni moden2..agaknye kalo kecik2 dulu aku ada moto canggih camtu pon aku tak igt benda lain kot..ni tak..yg aku tau ms kecik, main teng-teng..tak pon main guli..bila besar skit leh jgk join geng2 bsr main belon acah..bila kat skolah plak slalu lawan main ceper..tu je la mainan aku..kdg2 tu ada gak join kekwn msuk kebun gi paya..tangkap anak ikan keli guna pancing buluh yg buat sendiri..umpan guna cacing...gigih tu cari cacing tepi longkang..wakaka..tapi bila mak kata tak elok tgkap ikan sbb takot ikan tu bertuan..owh..ada unsur misteri yg cuba mak terapkan kat situ..terus aku tak msuk kebun lg dah..kira berkesan gak ar psikologi mak kat aku..

berbalik pada cite alip td..kesian Kak Rina..dia plak yang naik risau..manjang asik ngadu pening kpala je..dia kata Alip yang nak exam, dia yang pening...padahal tuan punye badan buat 'dek' aje..alip tu pulak..bila kak rina duk bebel2 kat dia..dengan selamba dia menjawab..

"Ala..relax ar mak..mak tak payah pening2..alip mesti bleh buat punye..percaya la mak..percaya la.." fuh!! gila confident anak sdara aku nih..ms tu aku tumpang bangga gak ar ngan dia..kak rina plak was2 je ngan anak dia..mybe sbb dia da tau kot tu taktik alip sbb mls baca buku..

after 1 month lps tu..aku tanye kak rina..

"Macam mana Alip punye exam ari tu??ok tak??"

"Hem..dapat no 13.."jawab Kak Rina pendek..

"Eh..oklah tu..lg pon Alif baru 3taun nak msuk 4taun..bleh improve lg taun depan..btw..kls dia ada bape orang??"

"14"

wakakaka...aku nak gelak guling2 time tu..betuah punye anak buah!!

2 comments:

B I L A said...

HAHAHAHAHA..LAWAK..SENGAL BTOL..NIH TAK LAIN TAK BKN IKOT PRNGAI KAU LAH NI SU..AHAHAHA

suriya said...

ada la tumpah kuah sikit...wakakaka..lawak gile weh..bebudak kan diorg igt kalo dpt no besar2, kira da cukup teror ar tu..wakakaka

Saturday, March 27, 2010

relax ar mak..

Bila dah nak exam ni kan..aku msti teringat kat anak buah aku yg sorang ni..siapa lg kalau bukan si alif..teringat masa Kak Rina duk marah dia sbb malas baca buku..

"Minggu depan Alip exam ni..tp tgok tu..main je.." Ngadu Kak Rina pada aku..mmg masa tu aku tgok Alif asyik main moto dia je..kehulu ke hilir..ntah la.. mainan dak skang ni moden2..agaknye kalo kecik2 dulu aku ada moto canggih camtu pon aku tak igt benda lain kot..ni tak..yg aku tau ms kecik, main teng-teng..tak pon main guli..bila besar skit leh jgk join geng2 bsr main belon acah..bila kat skolah plak slalu lawan main ceper..tu je la mainan aku..kdg2 tu ada gak join kekwn msuk kebun gi paya..tangkap anak ikan keli guna pancing buluh yg buat sendiri..umpan guna cacing...gigih tu cari cacing tepi longkang..wakaka..tapi bila mak kata tak elok tgkap ikan sbb takot ikan tu bertuan..owh..ada unsur misteri yg cuba mak terapkan kat situ..terus aku tak msuk kebun lg dah..kira berkesan gak ar psikologi mak kat aku..

berbalik pada cite alip td..kesian Kak Rina..dia plak yang naik risau..manjang asik ngadu pening kpala je..dia kata Alip yang nak exam, dia yang pening...padahal tuan punye badan buat 'dek' aje..alip tu pulak..bila kak rina duk bebel2 kat dia..dengan selamba dia menjawab..

"Ala..relax ar mak..mak tak payah pening2..alip mesti bleh buat punye..percaya la mak..percaya la.." fuh!! gila confident anak sdara aku nih..ms tu aku tumpang bangga gak ar ngan dia..kak rina plak was2 je ngan anak dia..mybe sbb dia da tau kot tu taktik alip sbb mls baca buku..

after 1 month lps tu..aku tanye kak rina..

"Macam mana Alip punye exam ari tu??ok tak??"

"Hem..dapat no 13.."jawab Kak Rina pendek..

"Eh..oklah tu..lg pon Alif baru 3taun nak msuk 4taun..bleh improve lg taun depan..btw..kls dia ada bape orang??"

"14"

wakakaka...aku nak gelak guling2 time tu..betuah punye anak buah!!

2 comments:

B I L A said...

HAHAHAHAHA..LAWAK..SENGAL BTOL..NIH TAK LAIN TAK BKN IKOT PRNGAI KAU LAH NI SU..AHAHAHA

suriya said...

ada la tumpah kuah sikit...wakakaka..lawak gile weh..bebudak kan diorg igt kalo dpt no besar2, kira da cukup teror ar tu..wakakaka