Tabung Masa Depan

Friday, September 24, 2010

Telinga tersumbat???



Dah hampir seminggu saya tak berapa nak sihat... Mula-mula masa raya ke 2 hari tu, sakit tekak. Pastu terus selsema sikit2..kemudian batuk pulak. Tambah dengan sakit2 badan.. Saya ni kalau sakit memang susah sangat nak gi klinik. saya pun tak tau kenapa. Saya lebih suka biar dia baik sendiri..paling tidak pun telan panadol je..Tapi disebabkan dah seminggu lebih tak baik-baik, saya gagahkan jugak ke klinik..saya pegi pusat kesihatan ukm je..senangkan..tak payah nak bayar2..semua dah msuk dlm yuran. Sebenarnye, walaupun dah 3rd year, inilah kali pertama saya daftarkn diri kat pk tu..keh3..untung besar ukm ni kalau semua student mcm saya kan??kah3..

Semalam masa sampai kat depan pintu pk tu, saya ada terbaca 1 banner pasal tanda2 influenza H1N1..macam cuak sikit sebab tanda2 yang ada dlm list tu semua ada kat saya..Tapi alhamdulillah doktor kata tak ada apa2..

Oh ye..nak cerita pasal tajuk kat atas tu..lepas je selsema, dlm 2 hari lepas, telinga saya rasa macam berdengung..rasa macam tersumbat je..tak selesa sgt2..saya mmg dah risau. takut2 kekal jadi pekak pulak..sbb selama ni kalau telinga tersumbat, tak pernah pulak sampai berhari2..dah masukkan air, pastu keluarkan balik pun, jadi benda sama juga. masih berdengung je rasa..nak cakap pun tak selesa. Saya rasa ni semua ada kene mengena dgn selsema ni kot..sbb saya selalu bersihkan telinga saya ok...keh3..Then call my fiance ngadu kat dia..dia kata "try tutup hidung, mulut, then hembus nafas..nanti ada angin keluar kot telinga..lepas tu oklah.."
saya try byk kali, tapi tak kuar pun angin, last2 try kuar jugak tapi kat telinga sebelah kiri. yg tersumbatnye telinga sebelah kanan..pastu dia suruh tutup telinga kiri jgk..saya try byk kali, angin tu tak kuar2 jgk..rasa mcm nak nangis..saya akan jadi pekak ke? my fiance gelak habis bila saya ckp kat dia mcm tu... :( dia kata "takpe, kalo pekak pun acik bad tak cari lain punye.." wakaka yolah..bodek lebih..

tadi saya try buat kaedah yang sama, dan.....saya berjaya!!!! hahaha...so skang saya tak jadi nak pekak..keh3..Alhamdulillah...walaupun benda yang kecik, tapi kalau nikmat tu Allah tarik, kita tetap akan jadi sengsara kan? so, hargailah apa yang kita ada...

16 comments:

nurayunni said...

bgus jgk..leh try lain kali..

suriya said...

kan?? sebelum ni pon tak tau ada cara mcm tu..yg tau masukkan air dlm telinga, then keluarkan balik..itu je..hehehe

Anonymous said...

tak boleh..huwaaaaaaa... tanak pekak.. dahs esak nafas plak..hhuhuhuhuhuhuhuh

Star Anise said...

salam.

Terima kasih. Tips ada telah menyelamatkan saya dari di bedah.

mazni said...

apsal saye tkleh ?? tolong..saye tanak jdi camni..telinga ni penting utk bdk yg tgh skola mcm sye ni..:'(

Dane said...

Dah 5 ari sakit telinga. Mula2 igt msuk air, tapi try petua msuk air the kuar blik pun xleh.

Gi klinik dia teropong tgk ok je xde apa. Dpt ubat titis n mkn, kurang la skit.

Google, jumpa blog awk. Try2 hembus2 mcm fiance u ckp, mmg berkesan.

Terima kasih byk2. Lega dah rasa skang.. hehe

Anonymous said...

Sya dah try bnyak kali..tp still xda hasil..Sya harap petua ni bleh memban2 sya..3ma kac atas petuanya..sya akan cuba sampai berhasil...chayokk..:)

ibu said...

terima kasih.petua yg dishare sgt membantu.kredit utk awak dan tunang awak

Anonymous said...

thanks so much for the info...sgt2 berguna..alhamdulillah dpt dengar mcm biasa lps 2 hari pekak sebelah telinga..

Asis

Liana said...

Nak tahu macam mana caranya hembus nafas tutup hidung tu? saya takut nak try sebab takut nanti pecah eardrum.

Mujahidah Solehah Wannabe said...

alhamdulillah. ianya berhasil. lega sikit. walaupun blom sepenuhnya. situasi sama mcm diceritakan. dan sekarang tak jadi pegi ENT.

Anonymous said...

alhamdulillah..terima kasih..tp ad rasa sakit skit..terima kaseh...

Anonymous said...

Kenapa saya takboleh ? Dah 2 hari cuba . Tapi tetap tkboleh:((

Anonymous said...

Sy buat xboleh pun. Da 3hari xdgar :'(

Anonymous said...

nk meletop kpale buat camni . T-T
x bole pon !!

Anonymous said...

Salam..Alhamdulillah..berkat terbca info kat blog ni mslh tsumbat dah settle..ya Allah leganya..tima kasih sgt2 ye share info ni..rs selesa sgt lps sumbat tu hilang..klu x rs bdengung je..tq vm :)

Friday, September 24, 2010

Telinga tersumbat???



Dah hampir seminggu saya tak berapa nak sihat... Mula-mula masa raya ke 2 hari tu, sakit tekak. Pastu terus selsema sikit2..kemudian batuk pulak. Tambah dengan sakit2 badan.. Saya ni kalau sakit memang susah sangat nak gi klinik. saya pun tak tau kenapa. Saya lebih suka biar dia baik sendiri..paling tidak pun telan panadol je..Tapi disebabkan dah seminggu lebih tak baik-baik, saya gagahkan jugak ke klinik..saya pegi pusat kesihatan ukm je..senangkan..tak payah nak bayar2..semua dah msuk dlm yuran. Sebenarnye, walaupun dah 3rd year, inilah kali pertama saya daftarkn diri kat pk tu..keh3..untung besar ukm ni kalau semua student mcm saya kan??kah3..

Semalam masa sampai kat depan pintu pk tu, saya ada terbaca 1 banner pasal tanda2 influenza H1N1..macam cuak sikit sebab tanda2 yang ada dlm list tu semua ada kat saya..Tapi alhamdulillah doktor kata tak ada apa2..

Oh ye..nak cerita pasal tajuk kat atas tu..lepas je selsema, dlm 2 hari lepas, telinga saya rasa macam berdengung..rasa macam tersumbat je..tak selesa sgt2..saya mmg dah risau. takut2 kekal jadi pekak pulak..sbb selama ni kalau telinga tersumbat, tak pernah pulak sampai berhari2..dah masukkan air, pastu keluarkan balik pun, jadi benda sama juga. masih berdengung je rasa..nak cakap pun tak selesa. Saya rasa ni semua ada kene mengena dgn selsema ni kot..sbb saya selalu bersihkan telinga saya ok...keh3..Then call my fiance ngadu kat dia..dia kata "try tutup hidung, mulut, then hembus nafas..nanti ada angin keluar kot telinga..lepas tu oklah.."
saya try byk kali, tapi tak kuar pun angin, last2 try kuar jugak tapi kat telinga sebelah kiri. yg tersumbatnye telinga sebelah kanan..pastu dia suruh tutup telinga kiri jgk..saya try byk kali, angin tu tak kuar2 jgk..rasa mcm nak nangis..saya akan jadi pekak ke? my fiance gelak habis bila saya ckp kat dia mcm tu... :( dia kata "takpe, kalo pekak pun acik bad tak cari lain punye.." wakaka yolah..bodek lebih..

tadi saya try buat kaedah yang sama, dan.....saya berjaya!!!! hahaha...so skang saya tak jadi nak pekak..keh3..Alhamdulillah...walaupun benda yang kecik, tapi kalau nikmat tu Allah tarik, kita tetap akan jadi sengsara kan? so, hargailah apa yang kita ada...

16 comments:

nurayunni said...

bgus jgk..leh try lain kali..

suriya said...

kan?? sebelum ni pon tak tau ada cara mcm tu..yg tau masukkan air dlm telinga, then keluarkan balik..itu je..hehehe

Anonymous said...

tak boleh..huwaaaaaaa... tanak pekak.. dahs esak nafas plak..hhuhuhuhuhuhuhuh

Star Anise said...

salam.

Terima kasih. Tips ada telah menyelamatkan saya dari di bedah.

mazni said...

apsal saye tkleh ?? tolong..saye tanak jdi camni..telinga ni penting utk bdk yg tgh skola mcm sye ni..:'(

Dane said...

Dah 5 ari sakit telinga. Mula2 igt msuk air, tapi try petua msuk air the kuar blik pun xleh.

Gi klinik dia teropong tgk ok je xde apa. Dpt ubat titis n mkn, kurang la skit.

Google, jumpa blog awk. Try2 hembus2 mcm fiance u ckp, mmg berkesan.

Terima kasih byk2. Lega dah rasa skang.. hehe

Anonymous said...

Sya dah try bnyak kali..tp still xda hasil..Sya harap petua ni bleh memban2 sya..3ma kac atas petuanya..sya akan cuba sampai berhasil...chayokk..:)

ibu said...

terima kasih.petua yg dishare sgt membantu.kredit utk awak dan tunang awak

Anonymous said...

thanks so much for the info...sgt2 berguna..alhamdulillah dpt dengar mcm biasa lps 2 hari pekak sebelah telinga..

Asis

Liana said...

Nak tahu macam mana caranya hembus nafas tutup hidung tu? saya takut nak try sebab takut nanti pecah eardrum.

Mujahidah Solehah Wannabe said...

alhamdulillah. ianya berhasil. lega sikit. walaupun blom sepenuhnya. situasi sama mcm diceritakan. dan sekarang tak jadi pegi ENT.

Anonymous said...

alhamdulillah..terima kasih..tp ad rasa sakit skit..terima kaseh...

Anonymous said...

Kenapa saya takboleh ? Dah 2 hari cuba . Tapi tetap tkboleh:((

Anonymous said...

Sy buat xboleh pun. Da 3hari xdgar :'(

Anonymous said...

nk meletop kpale buat camni . T-T
x bole pon !!

Anonymous said...

Salam..Alhamdulillah..berkat terbca info kat blog ni mslh tsumbat dah settle..ya Allah leganya..tima kasih sgt2 ye share info ni..rs selesa sgt lps sumbat tu hilang..klu x rs bdengung je..tq vm :)