Tabung Masa Depan

Thursday, August 15, 2013

CHEESE CAKE SEDAP DAN MUDAH DI BUAT

Assalamualaikum..

Tajuk boleh tahan kan? hehehehe. saja la aku nak simpan resepi aku kat sini sebab aku ni jenis pelupa. kang kalau aku simpan kat lain ntah hilang kat mana-mana ntah. kalau simpan dalam blog aku ni sekurang-kurangnya dapat bantu korang-korang yang nak buat cheese kek jgk kan? so ni la resepi aku yg sangat mudah...

Resepi ni untuk 2 biji kek terus. sebab aku buat untuk family kalau 1 kek je mmg tak cukup. ni pun tak cukup. raya tahun depan kena buat 10 biji..hahahaha. kalau korang nak buat untuk 1 kek, pandai-pandai la korang bahagikan 2 yek..eheh...

Bahan: Untuk 2 biji Cheese Cake (Loyang 8.5")
Base (buat untuk 2 kek terus):
Bahan: 1 paket biskut marie munchy perisa asli 300g 1 paket buttercup .
Cara: 1. Hancurkan biskut. Tumbuk biskut dengan lesung. Pastikan tidak terlalu lumat. JANGAN kisar halus. 2. Gaulkan biskut yang telah di hancurkan dengan buttercup yang telah lembik. 3. Pastikan sebati. 4. Bahagikan doh kepada 2 bahagian untuk 2 base cake. 5. Masukkan setiap 1 bahagian ke dalam loyang dan tekan-tekan. 6. Biarkan seketika.
Layer Cheese Cake: (Untuk setiap satu kek)
Bahan: 1. Cream Cheese Jenama Fatura 500g (pastikan telah dilembikkan) 2. 200ml whiping cream jenama Anchor 3. 2 biji telur gred C (dibuang pusat) 3. Satu sudu kecil (sudu teh) sunquit- untuk bagi masam sikit. Nak letak perahan lemon juga boleh. 4. Satu sudu kecik (sudu teh) isen vanila 5. 120gm gula kastor
Cara-cara:
1. Masukkan cheese cream, whiping cream, gula kastor, isen vanila, dan sunquit. 2. Putar sehingga sebati. 3. Masukkan sebiji demi sebiji telur dan pukul lagi adunan. (Pastikan jangan terlalu lama adunan di pukul. Cukup sekadar sebati sahaja.) 4. Masukkan adunan yang telah siap ke dalam loyang yang mempunyai base tadi. 5. Bakar dalam oven dengan kepanasan 150 darjah celcius selama 30-40 minit. 6. Tengok kalau dasar kek dah keperangan sikit2 maknanya dah masak. 7. Biarkan kek seketika di dlm oven supaya kek tak terkejut dan merekah secara mendadak. 8. Bila dah sejuk, keluarkan kek.sejukkan dulu sebelum di masukkan ke dalam peti sejuk. 9. Bila kek dah sejuk boleh di hias dengan blueberry. 10. Potong kek dgn menggunakan pisau yang di rendam dengan air panas agar potongan nampak cantik dan tidak serabut. 11. Sedia untuk di hidang.

Ni bahan-bahan yang aku guna

Loyang ni best. Beli kat ikea. murah je. tak ingat berapa RM..20 ke 30? lebih kurang la..hehe

klasik cara aku tumbuk. lantak pi la asal jadi..lol...

campur dengan butter cup

gaul dengan tangan je lagi kaw..uhukkk

tekan atas loyang jadi rata camni

sesi pukul memukul...

pukul janji sebati. jangan lama sangat.

tuang dalam loyang yang dah ada base biskut dgn butter td..

Bakar..kepanasan 150 darjah celcius selama 30-40 minit. Abaikan oven yang comot. :p





Siap untuk 2 biji...


Komen: (ni lepas makan & untuk aku improve akan dtg..)
Base terlalu tebal bagi aku. So lps ni kurangkan biskut kpd 100gm setiap loyang shj @ agak2 nipis je.. (sbb aku tak suka makan base dia. tapi suami aku kata dah ok sbb dia suka makan base tu. terpulang pada masing-masing punya citerasa kot..)
Rasa dah sedap cuma tekstur agak kasar sikit. Boleh buat bg smooth skit. Mungkin boleh keluarkan cream cheese bg cair dulu baru la pukul adunan...
Apapun..kek ni mmg laku gila. sekejap je licin....heheheh.. nasib baik family aku mmg suka makan cheese kek ni so semangat aku nak buat lagi yang sedap-sedap untuk diorg..
Sekian..Selamat mencuba kepada yang ingin mencuba... :)

Alhamdulillah...utk kek tahun 2014..tekstur semakin cantik..haha...masih mengekalkan resepi yg sama..cuma berbeza oven shj..




Happy baking u ols...xoxoxo...







24 comments:

Linda Zainal said...

As salam sis. nak tanya masa bakar ni kena guna api ats bawah ke? Or api atas je. Saya baru first time nak cuba :)

Matahari said...

Wslm dear..saya guna atas bawah.. :)try la..senang je...good luck!

Farisya Ayuni said...

Sy dh 3 kali buat guna resepi ni..mmg senang dh sgt sedap..tq for the recepi...

Anonymous said...

Kak, memg x pakai tepung ae?

fad lyza said...

Sedapnya chese kek..boleh cuba buat la lpas nie..hihi.. Nanti singgah la ke blog saya yer.. http://sakuralovebeauty.blogspot.com

fiqana said...

Sis letakk telurr kuningg jerr keee

Matahari said...

Alhamdulillah...hehe..cuba la buat mmg simple sgt n senang je..buat banyak kali baru dpt tekstur yg cantik..org kata praktis make perfect...haha

Matahari said...

Letak smua..putih dan kuning..

Matahari said...

Ye sis..resepi ni tak pakai tepung...

Matahari said...

Tq sis farisya try resepi ni.. :)

Anonymous said...

sedap.. terima ksih sebab kongsi resipi ini.. suka sangat ...

Anonymous said...

salam…sis…yg jem atas tu cmne nk buat……

Nur Hijratul Hajar Bahaman said...

simple je resepi..tp kalau saya nak buat 1je adunan kek just guna separuh dari resepi je kan??maknanya mcm cheese tu cuma 250g untuk 1 kek kan??

http://permatahatibidadariku.blogspot.com/

Matahari said...

Sama2..seronok berkongsi.. hehe..

Matahari said...

Jem atas tu beli yg siap je dear..cari kat kedai bahan kek ada jual..cari jem blueberry yg ada ketul2 blueberry tu lg mantap..hehe

Matahari said...

Layer Cheese Cake: (Untuk setiap satu kek)

Bahan: 1. Cream Cheese Jenama Fatura 500g (pastikan telah dilembikkan) 2. 200ml whiping cream jenama Anchor 3. 2 biji telur gred C (dibuang pusat) 3. Satu sudu kecil (sudu teh) sunquit- untuk bagi masam sikit. Nak letak perahan lemon juga boleh. 4. Satu sudu kecik (sudu teh) isen vanila 5. 120gm gula kastor

Yg utk 2 kek tu base dia je..so kalau nak buat utk 1 kek..bahagi 2 la base tu..selamat mencuba ye..

Anonymous said...

buttercup yg gaul dgn biskut tu berapa kuantiti ek??

zurina haslin said...

dah try cuba test buat guna resepi ni. alhamdulillah wpun ada crack sket tp blh mkn. just wanna tell you.. TQ TQ TQ TQ TQ million TQs for the resepi.

Anonymous said...

salam sis nk tnya... telur tu buang pusat?? maksudnya... sya x brapa faham maaf yea....

Anonymous said...

Fatura ke Tatura cream cheese?

raquell agustien said...

makasih yah atas informasinya, jangan lupa kunjungi blog aku juga.
QUEENXXX92

jieyha othman said...

Akk kalau saya letak tepung blukey sikit ok tak. Hu9

Izya Zieya said...

Sis..kalau kukus boleh X?

Izya Zieya said...

Sis..kalau kukus boleh X?

Thursday, August 15, 2013

CHEESE CAKE SEDAP DAN MUDAH DI BUAT

Assalamualaikum..

Tajuk boleh tahan kan? hehehehe. saja la aku nak simpan resepi aku kat sini sebab aku ni jenis pelupa. kang kalau aku simpan kat lain ntah hilang kat mana-mana ntah. kalau simpan dalam blog aku ni sekurang-kurangnya dapat bantu korang-korang yang nak buat cheese kek jgk kan? so ni la resepi aku yg sangat mudah...

Resepi ni untuk 2 biji kek terus. sebab aku buat untuk family kalau 1 kek je mmg tak cukup. ni pun tak cukup. raya tahun depan kena buat 10 biji..hahahaha. kalau korang nak buat untuk 1 kek, pandai-pandai la korang bahagikan 2 yek..eheh...

Bahan: Untuk 2 biji Cheese Cake (Loyang 8.5")
Base (buat untuk 2 kek terus):
Bahan: 1 paket biskut marie munchy perisa asli 300g 1 paket buttercup .
Cara: 1. Hancurkan biskut. Tumbuk biskut dengan lesung. Pastikan tidak terlalu lumat. JANGAN kisar halus. 2. Gaulkan biskut yang telah di hancurkan dengan buttercup yang telah lembik. 3. Pastikan sebati. 4. Bahagikan doh kepada 2 bahagian untuk 2 base cake. 5. Masukkan setiap 1 bahagian ke dalam loyang dan tekan-tekan. 6. Biarkan seketika.
Layer Cheese Cake: (Untuk setiap satu kek)
Bahan: 1. Cream Cheese Jenama Fatura 500g (pastikan telah dilembikkan) 2. 200ml whiping cream jenama Anchor 3. 2 biji telur gred C (dibuang pusat) 3. Satu sudu kecil (sudu teh) sunquit- untuk bagi masam sikit. Nak letak perahan lemon juga boleh. 4. Satu sudu kecik (sudu teh) isen vanila 5. 120gm gula kastor
Cara-cara:
1. Masukkan cheese cream, whiping cream, gula kastor, isen vanila, dan sunquit. 2. Putar sehingga sebati. 3. Masukkan sebiji demi sebiji telur dan pukul lagi adunan. (Pastikan jangan terlalu lama adunan di pukul. Cukup sekadar sebati sahaja.) 4. Masukkan adunan yang telah siap ke dalam loyang yang mempunyai base tadi. 5. Bakar dalam oven dengan kepanasan 150 darjah celcius selama 30-40 minit. 6. Tengok kalau dasar kek dah keperangan sikit2 maknanya dah masak. 7. Biarkan kek seketika di dlm oven supaya kek tak terkejut dan merekah secara mendadak. 8. Bila dah sejuk, keluarkan kek.sejukkan dulu sebelum di masukkan ke dalam peti sejuk. 9. Bila kek dah sejuk boleh di hias dengan blueberry. 10. Potong kek dgn menggunakan pisau yang di rendam dengan air panas agar potongan nampak cantik dan tidak serabut. 11. Sedia untuk di hidang.

Ni bahan-bahan yang aku guna

Loyang ni best. Beli kat ikea. murah je. tak ingat berapa RM..20 ke 30? lebih kurang la..hehe

klasik cara aku tumbuk. lantak pi la asal jadi..lol...

campur dengan butter cup

gaul dengan tangan je lagi kaw..uhukkk

tekan atas loyang jadi rata camni

sesi pukul memukul...

pukul janji sebati. jangan lama sangat.

tuang dalam loyang yang dah ada base biskut dgn butter td..

Bakar..kepanasan 150 darjah celcius selama 30-40 minit. Abaikan oven yang comot. :p





Siap untuk 2 biji...


Komen: (ni lepas makan & untuk aku improve akan dtg..)
Base terlalu tebal bagi aku. So lps ni kurangkan biskut kpd 100gm setiap loyang shj @ agak2 nipis je.. (sbb aku tak suka makan base dia. tapi suami aku kata dah ok sbb dia suka makan base tu. terpulang pada masing-masing punya citerasa kot..)
Rasa dah sedap cuma tekstur agak kasar sikit. Boleh buat bg smooth skit. Mungkin boleh keluarkan cream cheese bg cair dulu baru la pukul adunan...
Apapun..kek ni mmg laku gila. sekejap je licin....heheheh.. nasib baik family aku mmg suka makan cheese kek ni so semangat aku nak buat lagi yang sedap-sedap untuk diorg..
Sekian..Selamat mencuba kepada yang ingin mencuba... :)

Alhamdulillah...utk kek tahun 2014..tekstur semakin cantik..haha...masih mengekalkan resepi yg sama..cuma berbeza oven shj..




Happy baking u ols...xoxoxo...







24 comments:

Linda Zainal said...

As salam sis. nak tanya masa bakar ni kena guna api ats bawah ke? Or api atas je. Saya baru first time nak cuba :)

Matahari said...

Wslm dear..saya guna atas bawah.. :)try la..senang je...good luck!

Farisya Ayuni said...

Sy dh 3 kali buat guna resepi ni..mmg senang dh sgt sedap..tq for the recepi...

Anonymous said...

Kak, memg x pakai tepung ae?

fad lyza said...

Sedapnya chese kek..boleh cuba buat la lpas nie..hihi.. Nanti singgah la ke blog saya yer.. http://sakuralovebeauty.blogspot.com

fiqana said...

Sis letakk telurr kuningg jerr keee

Matahari said...

Alhamdulillah...hehe..cuba la buat mmg simple sgt n senang je..buat banyak kali baru dpt tekstur yg cantik..org kata praktis make perfect...haha

Matahari said...

Letak smua..putih dan kuning..

Matahari said...

Ye sis..resepi ni tak pakai tepung...

Matahari said...

Tq sis farisya try resepi ni.. :)

Anonymous said...

sedap.. terima ksih sebab kongsi resipi ini.. suka sangat ...

Anonymous said...

salam…sis…yg jem atas tu cmne nk buat……

Nur Hijratul Hajar Bahaman said...

simple je resepi..tp kalau saya nak buat 1je adunan kek just guna separuh dari resepi je kan??maknanya mcm cheese tu cuma 250g untuk 1 kek kan??

http://permatahatibidadariku.blogspot.com/

Matahari said...

Sama2..seronok berkongsi.. hehe..

Matahari said...

Jem atas tu beli yg siap je dear..cari kat kedai bahan kek ada jual..cari jem blueberry yg ada ketul2 blueberry tu lg mantap..hehe

Matahari said...

Layer Cheese Cake: (Untuk setiap satu kek)

Bahan: 1. Cream Cheese Jenama Fatura 500g (pastikan telah dilembikkan) 2. 200ml whiping cream jenama Anchor 3. 2 biji telur gred C (dibuang pusat) 3. Satu sudu kecil (sudu teh) sunquit- untuk bagi masam sikit. Nak letak perahan lemon juga boleh. 4. Satu sudu kecik (sudu teh) isen vanila 5. 120gm gula kastor

Yg utk 2 kek tu base dia je..so kalau nak buat utk 1 kek..bahagi 2 la base tu..selamat mencuba ye..

Anonymous said...

buttercup yg gaul dgn biskut tu berapa kuantiti ek??

zurina haslin said...

dah try cuba test buat guna resepi ni. alhamdulillah wpun ada crack sket tp blh mkn. just wanna tell you.. TQ TQ TQ TQ TQ million TQs for the resepi.

Anonymous said...

salam sis nk tnya... telur tu buang pusat?? maksudnya... sya x brapa faham maaf yea....

Anonymous said...

Fatura ke Tatura cream cheese?

raquell agustien said...

makasih yah atas informasinya, jangan lupa kunjungi blog aku juga.
QUEENXXX92

jieyha othman said...

Akk kalau saya letak tepung blukey sikit ok tak. Hu9

Izya Zieya said...

Sis..kalau kukus boleh X?

Izya Zieya said...

Sis..kalau kukus boleh X?