Tabung Masa Depan

Saturday, November 22, 2014

Hobi Baru: Menjahit

Seronok sangat dengan hobi baru skrg. Hilang stress tau bila kita tengok hasil jahitan kita sendiri ( walaupun hodoh. Hahaha).

Disebabkan aku ni mmg zero bab jahit jahit ni...tapi teringin sangat nak menjahit. So decide nak beli mesin jahit. Harga mesin jahit boleh tahan wow kan...so aku beli yg murah2 je dulu. Takut kalau beli yg mahal kang nanti aku tak reti guna @ malas ke...kan dah membazir tu namanya kan.

Lepas search..kat lazada ada jual mesin jahit murah. Jenama global. Harga dlm rm160 camtu..aku tak igt dah. Haha..apa lagi..terus rembat 1 utk diri sendiri.


Ni la mesin jahit yg aku beli kat lazada. Comel lote je mesinnya. Gambar bawah aku compare dgn botol air 2 leter. So korang boleh bayangkan betapa comelnya mesin ni..hehe

Tapi...walaupun comel, dia sangat power ok. Aku dah siapkan beberapa jahitan dah...

Langsir ni aku berjaya buat utk 3 tingkap. Haha..kecik2 mesin tu pon boleh lepas jahit langsir. Kira ok la..haha


Ni set tilam kekabu adik baby. 




Yang ni pulak bedding set utk adik baby. Buat ms tgh pregnantkan beliau. Rasa excited sgt sambil membayangkan baby tido dalam tu..haha..

Dan akhirnya....hahaha..

aku ada simpan lagi 1 set kain cadar tapi corak hello kitty. Tengok kalau buat set baby cot ni pon mantop jgk ni. Tgh dalam proses lagi. Adik baby yg boboy tu kompem2 lg bertambah kiut tido dlm baby cot hello kitty..hahahaha..jgn besar nanti dia pertikai sudah.hahahaha..mama buat dgn penuh kasih syg ok...

bila dah banyak menjahit ni (banyak la sgt) aku mula rasa kurang puas dgn kualiti jahitan mesin global. Eh...jgn slh faham..kualiti jahitan dia baik...cuma utk yg lebih kemas...perlukan mesin yg lebih power la kan... so...ni wishlist aku utk tahun 2014.

Dah pi kedai mesin jahit. Tanya dan survey harga..sbb org kata kalau nak beli mesin jahit ni, better beli kat kedai terus. Apa2 mslh senang kita nak refer. Ye lah kan..benda2 teknikal ni kdg2 kan ada yg kita tak faham. Lg 1..senang kita nak hantar service...mmg la kalau beli kat lazada macam lagu murah boleh dpt...tapi utk mesin ni aku nak beli kat kedai terus...so utk 2 mesin ni harganya rm2600 kedai tu boleh bg...ada masa sbulan lagi utk aku capai wishlist ni..haha..agak2 dpt tak ek? Kalau tak smbg tahun dpn pon ok...yg penting aku nak jgk mesin ni tak kira...

Aku pun dah survey kelas menjahit kat area alor star ni. Jumpa 1 kedai jahit aunty cina ni. Harga yuran rm330 16 jam utk bulan pertama. 16 jam bulan berikutnya rm150..aku mmg nak pi..tunggu masa yg sesuai. Tak sabar nak buat baju kurung, jubah yg cun2...harapan aku jgk utk raya tahun 2015 aku nak buat baju family 1 set dgn hasil kerja tangan aku sendiri...

Semoga semua impian aku tercapai dgn jayanya...hahaha


4 comments:

Cik Imans Syamsi said...

whoaa..jeles tengok orang ada mesin jahit sendiri n boleh jahit baju lagi..Cik Imans pulak dah berkarat skill menjahit nih..huhu..

Obat Hepatitis Pada Anak said...

Obat Tradisional Jelly Gamat
Obat Gondok
Obat ASI tersumbat
Obat Infeksi Gusi
Obat Alternatif TBC Anak
Obat Menormalkan Gula Darah Tradisional
Obat Menormalkan Asam Urat

syamimi sulfiza said...

Salam. Hai. Nak tanya di mana ye kedai aunty cina tu..? Hehe

Dwi Sulistiyani said...

Thanks for sharing.. Butuh bahan baju berkualitas dengan harga murah?.. Kunjungi toko kain online kami dan dapatkan penawaran menarik lainnya.. Regards : Fitinline..

Saturday, November 22, 2014

Hobi Baru: Menjahit

Seronok sangat dengan hobi baru skrg. Hilang stress tau bila kita tengok hasil jahitan kita sendiri ( walaupun hodoh. Hahaha).

Disebabkan aku ni mmg zero bab jahit jahit ni...tapi teringin sangat nak menjahit. So decide nak beli mesin jahit. Harga mesin jahit boleh tahan wow kan...so aku beli yg murah2 je dulu. Takut kalau beli yg mahal kang nanti aku tak reti guna @ malas ke...kan dah membazir tu namanya kan.

Lepas search..kat lazada ada jual mesin jahit murah. Jenama global. Harga dlm rm160 camtu..aku tak igt dah. Haha..apa lagi..terus rembat 1 utk diri sendiri.


Ni la mesin jahit yg aku beli kat lazada. Comel lote je mesinnya. Gambar bawah aku compare dgn botol air 2 leter. So korang boleh bayangkan betapa comelnya mesin ni..hehe

Tapi...walaupun comel, dia sangat power ok. Aku dah siapkan beberapa jahitan dah...

Langsir ni aku berjaya buat utk 3 tingkap. Haha..kecik2 mesin tu pon boleh lepas jahit langsir. Kira ok la..haha


Ni set tilam kekabu adik baby. 




Yang ni pulak bedding set utk adik baby. Buat ms tgh pregnantkan beliau. Rasa excited sgt sambil membayangkan baby tido dalam tu..haha..

Dan akhirnya....hahaha..

aku ada simpan lagi 1 set kain cadar tapi corak hello kitty. Tengok kalau buat set baby cot ni pon mantop jgk ni. Tgh dalam proses lagi. Adik baby yg boboy tu kompem2 lg bertambah kiut tido dlm baby cot hello kitty..hahahaha..jgn besar nanti dia pertikai sudah.hahahaha..mama buat dgn penuh kasih syg ok...

bila dah banyak menjahit ni (banyak la sgt) aku mula rasa kurang puas dgn kualiti jahitan mesin global. Eh...jgn slh faham..kualiti jahitan dia baik...cuma utk yg lebih kemas...perlukan mesin yg lebih power la kan... so...ni wishlist aku utk tahun 2014.

Dah pi kedai mesin jahit. Tanya dan survey harga..sbb org kata kalau nak beli mesin jahit ni, better beli kat kedai terus. Apa2 mslh senang kita nak refer. Ye lah kan..benda2 teknikal ni kdg2 kan ada yg kita tak faham. Lg 1..senang kita nak hantar service...mmg la kalau beli kat lazada macam lagu murah boleh dpt...tapi utk mesin ni aku nak beli kat kedai terus...so utk 2 mesin ni harganya rm2600 kedai tu boleh bg...ada masa sbulan lagi utk aku capai wishlist ni..haha..agak2 dpt tak ek? Kalau tak smbg tahun dpn pon ok...yg penting aku nak jgk mesin ni tak kira...

Aku pun dah survey kelas menjahit kat area alor star ni. Jumpa 1 kedai jahit aunty cina ni. Harga yuran rm330 16 jam utk bulan pertama. 16 jam bulan berikutnya rm150..aku mmg nak pi..tunggu masa yg sesuai. Tak sabar nak buat baju kurung, jubah yg cun2...harapan aku jgk utk raya tahun 2015 aku nak buat baju family 1 set dgn hasil kerja tangan aku sendiri...

Semoga semua impian aku tercapai dgn jayanya...hahaha


4 comments:

Cik Imans Syamsi said...

whoaa..jeles tengok orang ada mesin jahit sendiri n boleh jahit baju lagi..Cik Imans pulak dah berkarat skill menjahit nih..huhu..

Obat Hepatitis Pada Anak said...

Obat Tradisional Jelly Gamat
Obat Gondok
Obat ASI tersumbat
Obat Infeksi Gusi
Obat Alternatif TBC Anak
Obat Menormalkan Gula Darah Tradisional
Obat Menormalkan Asam Urat

syamimi sulfiza said...

Salam. Hai. Nak tanya di mana ye kedai aunty cina tu..? Hehe

Dwi Sulistiyani said...

Thanks for sharing.. Butuh bahan baju berkualitas dengan harga murah?.. Kunjungi toko kain online kami dan dapatkan penawaran menarik lainnya.. Regards : Fitinline..