Tabung Masa Depan

Saturday, November 22, 2014

Resepi Mee Bandung Mudah & Mantap Rasanya

Keluarga aku memang suka sangat makan mee bandung. Adakah sebab kami orang Johor maka kami hantu mee bandung? Tu aku tak kaji lagi. Resepi ni aku dapat dari mak aku. Senang sangat buatnya. Aku pernah beli pes yg segera tu tapi ntah nape aku tak suka dgn bau dia. Kuat sgt...

Ok aku share resepi mak aku kat sini.

RESEPI MEE BANDUNG

BAHAN-BAHAN:
1. sebungkus mee kuning
2. Sayur-sayur (sawi, tomato, lobak merah, jagung kecik2 tu, brokoli putih tu ke...main hentam je nama sayur...haha..ikut sukati korang la nak buh sayur apa yg korang suka. Aku biasa letak sayur spt disebutkan di atas)
3. Bawang besar dan bawang putih racik halus.
4. Segenggam udang geragau @ udang kepai di blenda halus.
5. Segenggam kacang tanah digoreng dan kemudian di blenda halus.
(Udang geragau dan kacang tanah ni agak2 korang... kalau korang suka rasa udang..mgkn boleh lebihkan udang geragau ni...kalau korang suka pekat kuah tu, boleh lebihkan kacang tanah.)
6. Daging di rebus..dan kemudian di racik halus..
@
7. Udang di rebus.
(Daging & udang tu rebus letak halia dan garam skit)
8. Lada kering diblender halus
9. Telur 2 ketul.

CARA-CARA:
1. Panaskan minyak
2. Tumiskan bawang putih dan bawang besar yg dah di racik tadi.
3. Naik bau, masukkan lada kering yg dah di blender. Tumis sampai agak2 garing sikit.
4. Masukkan air rebusan daging @ udang tadi.
5. Masukkan kacang tanah yg diblender
6. Masukkan udang geragau yg dah di blender
7. Masukkan sayur yg keras dulu spt lobak merah, jagung kecik tu, brokoli putih.
8. Perasakan dgn garam, bahan perasa, dan gula. (Mee bandung sedap manis sikit. Tapi ikut tekak masing2.)
9.masukkan sawi. Tomato.
10. Pecahkan telur. ( kalau kitorg kat rumah ni sbnrnya telur ikut berapa org nak makan. Sbb sorang msti dpt 1 telur. Telur ni masukkan bila kuah ni dah masak gelegak tu..pecahkan telur kejap terus tutup api. Jadi nanti ms amik tu telur tu tak bape masak sgt kan..pehhhh rasa dia mmg mengancam)
11. Last sekali bila dah masak boleh la hidangkan dgn mee kuning yg dah di celur dgn air panas...


Inilah rupanya mee bandung Puan Sue...haha..enjoy makan u olsss...


IKLAN: CARI VAN SEWA AREA KEDAH? BOLEH HUBUNGI NO 0137255564 (SUE) @ 0125235574 (BADRUL).

Sekian...

1 comment:

Aisyah Ghazi said...


Hello admin. I dh try your recepi. Mmg sedap and menjadi. Anak2 mmg suke, smua kata sedap. Thx ya for sharing. Anyway, free2 jemput ke blog saya untuk info2 kekal fit and slim.

>>>Tips Slim & Fit Semula Jadi!<<<

Saturday, November 22, 2014

Resepi Mee Bandung Mudah & Mantap Rasanya

Keluarga aku memang suka sangat makan mee bandung. Adakah sebab kami orang Johor maka kami hantu mee bandung? Tu aku tak kaji lagi. Resepi ni aku dapat dari mak aku. Senang sangat buatnya. Aku pernah beli pes yg segera tu tapi ntah nape aku tak suka dgn bau dia. Kuat sgt...

Ok aku share resepi mak aku kat sini.

RESEPI MEE BANDUNG

BAHAN-BAHAN:
1. sebungkus mee kuning
2. Sayur-sayur (sawi, tomato, lobak merah, jagung kecik2 tu, brokoli putih tu ke...main hentam je nama sayur...haha..ikut sukati korang la nak buh sayur apa yg korang suka. Aku biasa letak sayur spt disebutkan di atas)
3. Bawang besar dan bawang putih racik halus.
4. Segenggam udang geragau @ udang kepai di blenda halus.
5. Segenggam kacang tanah digoreng dan kemudian di blenda halus.
(Udang geragau dan kacang tanah ni agak2 korang... kalau korang suka rasa udang..mgkn boleh lebihkan udang geragau ni...kalau korang suka pekat kuah tu, boleh lebihkan kacang tanah.)
6. Daging di rebus..dan kemudian di racik halus..
@
7. Udang di rebus.
(Daging & udang tu rebus letak halia dan garam skit)
8. Lada kering diblender halus
9. Telur 2 ketul.

CARA-CARA:
1. Panaskan minyak
2. Tumiskan bawang putih dan bawang besar yg dah di racik tadi.
3. Naik bau, masukkan lada kering yg dah di blender. Tumis sampai agak2 garing sikit.
4. Masukkan air rebusan daging @ udang tadi.
5. Masukkan kacang tanah yg diblender
6. Masukkan udang geragau yg dah di blender
7. Masukkan sayur yg keras dulu spt lobak merah, jagung kecik tu, brokoli putih.
8. Perasakan dgn garam, bahan perasa, dan gula. (Mee bandung sedap manis sikit. Tapi ikut tekak masing2.)
9.masukkan sawi. Tomato.
10. Pecahkan telur. ( kalau kitorg kat rumah ni sbnrnya telur ikut berapa org nak makan. Sbb sorang msti dpt 1 telur. Telur ni masukkan bila kuah ni dah masak gelegak tu..pecahkan telur kejap terus tutup api. Jadi nanti ms amik tu telur tu tak bape masak sgt kan..pehhhh rasa dia mmg mengancam)
11. Last sekali bila dah masak boleh la hidangkan dgn mee kuning yg dah di celur dgn air panas...


Inilah rupanya mee bandung Puan Sue...haha..enjoy makan u olsss...


IKLAN: CARI VAN SEWA AREA KEDAH? BOLEH HUBUNGI NO 0137255564 (SUE) @ 0125235574 (BADRUL).

Sekian...

1 comment:

Aisyah Ghazi said...


Hello admin. I dh try your recepi. Mmg sedap and menjadi. Anak2 mmg suke, smua kata sedap. Thx ya for sharing. Anyway, free2 jemput ke blog saya untuk info2 kekal fit and slim.

>>>Tips Slim & Fit Semula Jadi!<<<